Zwitserland 2009
een reis van 1277 km, totaal hebben we 2925 km afgelegd.
(Deel 1)
 
29 mei t/m 28 juni
Met de ANWB naar Zwitserland.
klik op de foto voor een vergroting.
 
 
Dag 1
29-05-2009
 
Van Voorburg naar camping Camping Kockelscheuer in Luxemburg
een afstand van 384 km

 
Dag 2
30-05-2009
 
Omdat wij ons precies 38 jaar geleden in Luxemburg stad hebben verloofd, vonden wij het een uitgelezen kans om op de heenweg naar Strasbourg een dag in Luxemburg te zijn. Wij hebben een wandeling door de stad alsmede een wandeling langs de vestingwerken van Luxemburg gemaakt uit de ANWB gids van 1985. Hier en daar klopte de situatie niet helemaal meer, maar we hebben toch onze weg gevonden. En natuurlijk kwamen wij langs de Pont du Château, de brug waar wij ons destijds verloofd hebben. Het hek was vernieuwd, de bosschages waren een stuk voller, maar de plek was nog steeds fenomenaal. We hadden in zoverre pech dat de kerkklokken dit keer pas een hele tijd later begonnen te luiden.
Omdat het tenslotte een feestdag was - en het was ook nog eens prachtig weer - hebben wij geluncht in de Avenue Monterey en gedineerd op de Place d'Armes. Tussen de beide wandelingen kwamen wij toevallig langs een heerlijke Italiaanse ijswinkel.
 
30-05-1971 30-05-1971 30-05-2009
 
Pont Adolphe. Place de la Constitutation. Kazematten
van de Bock.
De Alzette
in Pfaffendal.
Uitzicht op Kazematten vanaf de brug over de Alzette in Grund.

 
Dag 3
31-05-2009
 
Van Luxemburg naar Camping Le Vallon de L'Ehn in Obernai in Frankrijk
een afstand van 252 km
 
Om 13:00 uur - precies tijdens de middagrust - kwamen wij als laatste equipe aan op de camping in Obernai. We kregen direct een strategische plek toegewezen, gescheiden van de groep. 's Avonds te voet naar de welkomstmaaltijd in het gezellige, oude centrum.
 
Onze plek. De dagkrant. Eerste kennismakingsbijeenkomst. Wim aan het woord.
         
Welkomstmaaltijd.

 
Dag 4
01-06-2009
 
Van Obernai naar Camping International in Luzern Zwitserland
een afstand van 200 km
 
Om 8:45 uur vertrokken wij als een van de eerste equipes - vanwege de 'Mittagruhe' op Camping International deden de anderen rustig aan! - uit Obernai. Een mooie tocht door Frankrijk langs de Vogezen, daarna een kort stukje langs de rechter Rijnoever en de Harz in Duitsland om vervolgens bij Basel de grens naar Zwitserland over te gaan. Snel daarna maakten wij voor het eerst kennis met Zwitserland toen wij door de Jura reden, en dat is nog maar een middelgebergte. Vanwege de eerder genoemde 'Mittagruhe' op de camping hebben wij onderweg een uurtje in het zonnetje gezeten langs de Sempachersee en kwamen wij om 13:40 uur op de camping in Luzern aan. En wat bleek: de middagrust was niet aangehouden; we hadden gewoon het terrein op gekund!
's Middags zijn wij met de bus naar het oude centrum geweest om daar wat rond te slenteren en een ijsje met vuistgrote bollen te eten. Een prachtige stad: dat belooft veel goeds voor de stadswandeling die wij woensdag willen maken.
 
Een stop langs de Sempachersee. Luzern - Radarboot Wilhelm Tell op Vierwaldstättersee. Luzern - Rathausquai
aan de Reuss.
Luzern - Jesuitenkirche aan de Reuss Luzern - Kapellbrücke met watertoren
aan de Reuss.

 
Dag 5
02-06-2009
 
Onze eerste excursie naar de Pilatus. Om 9:00 uur vertrokken wij te voet vanaf de camping naar de bushalte om naar het station van Luzern te gaan. Vandaar vertrokken wij met de trein naar Alpnachstad, met schitterende zichten op de Alpnachstadsee. Om 10:50 uur boemelden wij met de steilste tandradbaan ter wereld - met een stijgingspercentage van 48% - in ongeveer 20 minuten naar de Pilatus Kulm op 2132 meter hoogte. Eenmaal boven gekomen bleken we toch in de wolken te zijn beland waardoor het uitzicht helaas niet veel soeps was. Na een uitgebreide lunch in Hotel Pilatus Kulm gingen wij rond 14:30 uur in een enorme gondel stijl en hard naar beneden naar Fräkmüntegg, halverwege de berg. Daar moesten wij overstappen in een kabelbaan die ons in twee etappes naar Kriens in het dal bracht. Vandaar een kwartiertje lopen naar de bus die ons weer bij het station van Luzern afzette.
Nadat wij nog even wat levensmiddelen hadden ingeslagen, zijn wij met de boot over het Meer van Luzern naar de camping teruggevaren. Al met al een schitterende excursie en een bijzondere ervaring.
 
Uitzicht op de Pilatus vanaf onze plek op de camping Met de trein naar Alpnachstad.
         
Overstappen. Treintje komt zo. Onze aanvoerder Wim. Klaar voor de reis naar boven.
         
         
Er komt weer een trein naar boven. Ff gek doen. Weerstation. Alpenhorenblazer.
         
   
  Een heerlijke uitgebreide lunch. Laatste blik.  

 
Dag 6
03-06-2009
 
Vrije dag. 's Morgens met Kees naar het Verkehrshaus. In het spoorwegmuseum staat o.a. de beroemde gelede 'Krokodil' locomotief die de zware goederentreinen over de St. Gotthard trok. Ook de kleinere krokodil van de Rhätische Bahn is in het museum te vinden. Na de lunch zijn wij vanaf de camping langs het Meer van Luzern in een half uurtje naar het centrum gelopen en hebben daar een stadswandeling door de schitterende Altstad gemaakt. Aan het eind van de middag was er een door de reisleiding super lekker georganiseerd happy hour, gevolgd door een partijtje jeu de boules en Mölka.
 
Hoera Mimi is jarig. We stonden al vroeg klaar voor een aubade. De grote 'Krokodil'. De kleine 'Krokodil'.
         
Meer van Luzern. Pleintje voor de Hofkirche. Hofkirche. Toren van de Museggmauer. Spreuerbrücke.
         
Jesuitenkirche. Kapellbrücke mit Wasserturm. Mooi beschilderde gevel.
         
Impressie van het Happy hour.
Zeer goed verzorgd door Gooitske, Joke, Wim en Wim.
Wim, denk je er wel aan dat we morgen een eind moeten rijden? Jeu de Boules

       
 
Klik op NEXT voor deel 2