Bierpagina
Zo brouwen wij bier in Voorburg
 
De voorbereiding 08-02-2004
Het gisten 15-02-2004
Het ontsmetten 25-03-2004
Het bottelen 27-03-2004
Het etiket 27-03-2004
3 weken later 17-04-2004
De grote proeverij 05-05-2004
 
Ons ........... bier???

Pure, natuurlijke en traditionele grondstoffen vormen de basis van ons eigengemaakt bier.
Zelf brouwen van bier is toegestaan.
Zo lang je het maar niet verkoopt en uitsluitend binnen de “eigen kring”
gratis schenkt, proeft en laat proeven.
We hopen ons bieretiket in mei in Brabant te kunnen onthullen.

De voorbereiding
08-02-2004
 
De kwaliteit van het kraanwater is van invloed op de smaak en kwaliteit van het bier. Kook 8˝ liter "Voorburgs" water. Belangrijkste regel is:
HET ALTIJD GEBRUIKEN VAN SCHOON EN STERIEL GEMAAKT MATERIAAL!
Leg vervolgens alle benodigdheden klaar.
       
Dit moet hem/haar dan worden.
Gehopt moutextract, samengesteld voor het maken van ons ........... bier uit geselecteerde moutsoorten en hopbellen.
Meng het "Voorburgs" water met het moutextract. EEN TIJD VAN WACHTEN BREEKT NU AAN!
Afhankelijk van de temperatuur neemt het gisten 5 tot 6 weken in beslag. Het borrelen van het waterslot houdt op en een gistgeur is nauwelijks meer te ruiken. De vloeistof in de fles wordt ook steeds helderder. We houden jullie op de hoogte.

Het gisten
15-02-2004
Het Ontsmetten
25-03-2004
Het gisten verloopt goed. Eerst moeten de flesjes
ontsmet worden.
En daarna moeten ze goed drogen. Alles staat klaar voor
het vullen.

Het bottelen
27-03-2004
Eindelijk is het ........... bier gereed voor het bottelen.
Een beetje suiker in de flesjes voor de nagisting. Niet te veel schudden! Dat ruikt prima.
       
Overhevelen in de flesjes. Afsluiten met een kroonkurk. Voor de zekerheid even proeven. Daar staan ze dan: 35 flesjes 5 dagen op kamer temperatuur voor de nagisting. Daarna nog 3 tot 6 weken in een koele ruimte rijpen.

Het etiket
27-03-2004
3 Weken later
17-04-2004
   
De rest van het etiket houden wij nog even geheim. Het grote moment
is daar: de 1e test.
Voorzichtig uitschenken. En toen waren er
nog maar 34 flesjes.

De grote proeverij
05-05-2003
 
Geert zorgt voor een stemmig muziekje. Eindelijk de onthulling van ons etiket. Dit is hem dus geworden.
Op de achtergrond het prachtige stadhuis van Siena,
waar Geert en Pascal in 2003 getrouwd zijn.
     
Met zijn twee scherpe onder tanden maakt Luca het flesje open. Proost Opa Jan, het ziet er goed uit. Luca dronken van de alcohol lucht?
       
Nol en Geert. Pascal en Doortje. De bal is ook wel erg mooi. Zoek de echte Luca fles.