De treinbaan van Jan
Deel 6 (v.a. 2011)
 
Op deze pagina's zullen wij regelmatig foto's plaatsen van Jan z'n modelspoorbaan.
Jullie kunnen dan zelf bepalen of het de moeite loont om een kijkje te komen nemen.
 
De techniek 3e deel
(voor- en najaar 2011)
 
Het conventioneel (analoog) door middel van schakelborden bedienen van de bijna vijftig seinen en wissels
rond het goederenstation en de locomotiefloodsen vanaf "Post T(rompet)",
blijkt in de praktijk tamelijk ingewikkeld en daardoor bepaald niet foutloos te werken.
Dat ligt niet zozeer aan de techniek, maar vooral aan treindienstleider Jan die z'n spiekbriefje weer eens kwijt is.
 
 
Bij het toezien op de automatische treinenloop voor de hoofdbaan, waar de wissels en seinen al digitaal geschakeld worden,
wordt sinds april 2010 gebruik gemaakt van een laptop met daarop het programma iTrain dat als digitaal seintableau fungeert.
Daarmee is het ook zeer eenvoudig gebleken om verstoringen in de automatische treinenloop,
die net als bij NS/ProRail altijd wel eens kunnen optreden, snel en veilig te verhelpen.
 
 
Daarom heeft Jan ervoor gekozen om “Post T(rompet)” uiteindelijk buiten gebruik te stellen
en de bediening van de dan digitaal aan te sturen wissels en seinen rond het goederenstation en de locomotiefloodsen
over te nemen met het digitale seintableau iTrain.
De daarvoor benodigde digitale schakelapparatuur moet echter niet alleen worden ingebouwd maar ook aangeschaft
en dat kost tijd en geld. Vandaar dat deze modernisering pas in de winter 2012/2013 gerealiseerd zal kunnen worden.
De voorbereidingen ervoor zijn inmiddels nagenoeg gereed.
 
 
Ondertussen is ook de eerste analoge Märklin locomotief omgebouwd om digitaal zijn rondjes te kunnen rijden.
De oorspronkelijke Allstrom motor is vervangen door een zogenoemde hoogvermogen aandrijving,
waarmee de locomotief bijzonder goede rijeigenschappen krijgt.
Vervolgens is de elektromagnetische rijrichtingschakelaar vervangen door een digitale locomotief decoder met cruise control.
 
Märklin Locomotief Decoder (foto Märklin) Hoogvermogen motor ombouwset (foto Märklin)
 
De diverse tests, waarbij de locomotief werd bestuurd door hetzelfde programma iTrain als hiervoor genoemd, hebben inmiddels plaatsgevonden en zijn allemaal succesvol verlopen. Maar om uiteindelijk ook volledig digitaal te kunnen gaan rijden op de hoofdbaan met het centraal station alsmede rond het goederenstation en de locomotiefloodsen, moeten alle ruim 20 locomotieven en treinstellen worden omgebouwd en ook dat kost natuurlijk weer geld en tijd. Rustig aan dus!

Een voordeel van het digitaal rijden ten opzichte van analoog is o.a. dat de rijsnelheid van de treinen individueel regelbaar wordt en daarmee veel realistischer. Dankzij de cruise control wordt de rijsnelheid ook veel constanter bij het trekken van zware treinen op hellingen. Als de gehele treinenloop dan ook nog door iTrain wordt bestuurd, zullen de treinen net als in de werkelijkheid bij het station of een stop tonend sein bovendien geleidelijk afremmen en weer optrekken in plaats van bruusk te stoppen en bruusk te starten zoals nu het geval is. Het rijden van de treinen zal er dan veel ‘echter’ uitzien dan nu het geval is.
 
Vormgeving landschap - Baden-Baden Hbf
(winter 2011/2012)
 
Om de hierboven genoemde technische redenen is het bouwen aan de modelbaan vooralsnog beperkt gebleven tot een eerste ‘planologische’ verkenning voor het nieuw te bouwen stadsdeel Baden-Baden Hbf.
 
Panorama van Baden-Baden Hauptbahnhof
 
Baden-Baden is wat je noemt een chique stad en dat zie je ook aan de prachtige architectuur van de stijlvolle en monumentale Vollmer modelgebouwen in het stadsdeel rond het centraal station. Naast dit stadsdeel Hauptbahnhof (Hbf) kent de stad op Jan z’n modelspoorbaan nog het stadsdeel Güterbahnhof (Gbf) rond het goederenstation en de locomotiefloodsen dat inmiddels gereed is, alsmede het stadsdeel Natur dat het sluitstuk van de baan zal vormen.
 
Het echte Baden-Baden ligt aan de noordrand van het Zwarte Woud in een groene, heuvelachtige omgeving in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

De stad ligt aan de druk bereden hoofdspoorlijn Mannheim – Karlsruhe – Basel, die het dal van de Rijn volgt (de Rheintalbahn).

Het station is een stopplaats voor zowel ICE, EC, IC en IR treinen als voor regionale treinen.

Ook internationale treinen vanuit Nederland, België en Denemarken die via Köln richting het Zwitserse Basel rijden doen Baden-Baden aan.

Hoewel het station in werkelijkheid ca. 5km van het stadscentrum verwijderd ligt, is het dus toch een uitgelezen plek om het model op te baseren.
 
Voor de volgende verkenning van het stadsdeel Hauptbahnhof (Hbf) “in wording” op de modelbaan, moet je wel over een beetje fantasie beschikken, maar dan is het ook hartstikke leuk!

Als je met de zilvergrijze VW Golf IV vanuit de richting Basel onder het spoorwegviaduct door bent gereden, sla je rechtsaf de Bahnhofstrasse in richting Baden-Baden Hbf (de weg rechtdoor gaat naar Baden-Baden Gbf). De weg loopt dan parallel aan de spoorweg. Na een matige klim rij je via een ruime bocht in de weg naar links dit stadsdeel binnen.
Je bent nu in het zogenoemde Kerkkwartier. De grote kerk Stuttgart-Berg met trappenterras aan je linker hand is hier prominent aanwezig. De machtige kerktoren torent overal bovenuit. De oorspronkelijke kerk werd in de jaren 1853-1855 gebouwd volgens ontwerp in nieuw gotische stijl. Rechts zie je het Leerlooierhuis en een drietal patriciërshuizen, stijlvol van vorm en mooi om te zien met al dat vakwerk: de Bibliotheek, het Gildehuis en het Oude Postkantoor.
Als laatste in deze rij zie je de Raadskelder, bekend om zijn gemoedelijke gastvrijheid.
 
Kerk Stuttgart-Berg Trappenterras Bibliotheek
 
Leerlooierhuis “De Oude Post” Gildehuis Raadskelder
 
Daarna rij je het Stationskwartier binnen, dat uiteraard is gebouwd rond het oude historische station Baden-Baden aan je rechter hand. Het origineel van dit klassieke station is in het jaar 1892 gebouwd. De tegenoverliggende monumentale panden dateren uit diezelfde tijd. Het zijn stuk voor stuk schitterende architectuurmodellen. Behalve als woning zijn de eerste drie panden vanaf de kerk in gebruik als Restaurant, City Hotel en Café-Bistro. Recht tegenover de ingang van het centraal station is een stadsparkje met een kinderspeelplaats. Daarna volgen nog het Bankgebouw op de hoek, het Hotel, het Romantisch Café en het Stadsarchief.
 
Station en Perron Baden-Baden Station Baden-Baden perron zijde
Restaurant City Hotel Café-Bistro Kinderspeelplaats
Bankgebouw ophoek Hotel Romantisch café Stadsarchief
 
Grenzend aan het station staat rechts de Politiepost met garage en materiaalmagazijn.
Aan de andere kant van de weg en de T-splitsing staat de oude Brandweerkazerne met slangenhuis en garage.
 
Politiepost Brandweerkazerne Slangenhuis Garage
 
Na de T-splitsing verdwijnt de doorgaande weg richting Karlsruhe in een tunnel onder de treinsporen.
Linksaf daalt de zijweg af richting het 3e stadsdeel Baden-Baden Natur, een natuurgebied met vele recreatiemogelijkheden waaronder een camping en een meertje.
 
Camping - Ontvangstgebouw Camping - Kiosk en sanitair Camping - Caravans Camping - Tenten
 
De getoonde afbeeldingen van de modelgebouwen zijn afkomstig van de firma Vollmer Gmbh & Co. KG te Stuttgart-Zuffenhausen (Duitsland). De afbeeldingen van de modelcamping zijn afkomstig van de firma Gebr. FALLER GmbH te Gütenbach (Duitsland).

Tenslotte nog een paar zelfgemaakte opnamen tijdens de verkenningsrit vanuit de VW Golf en een paar overzichtfoto’s genomen vanaf de overkant in Baden-Baden Güterbahnhof (klik op de foto voor een vergroting).
 
In de bocht naar links de Bibliotheek en Patriciërshuizen Bahnhofstrasse ter hoogte van de kerk Stuttgart-Berg Restaurant (links) en Raadskelder (rechts) Restaurant en
City Hotel
 
Baden-Baden Hbf met
ruimte voor bushalte e.d.
Café-Bistro en
Bank op de hoek
Hotel en
Romantisch Café
Stadsarchief en
Brandweerkazerne
 
Politiepost (rechts) met materiaalmagazijn (links) en  garage (midden) Brandweerkazerne,
Stadsarchief, Romantisch café, Hotel en bankgebouw
2e rij: Hoofdingang station Baden-Baden Café-Bistro,
City-Hotel, Restaurant en Kerk Stuttgart-Berg
 
Dit is dus Jan z’n idee hoe Baden-Baden Hbf er uit zou kunnen zien. Bij het definitief vormgeven van het landschap zal het plan hier en daar wel moeten worden aangepast. Er moeten niet alleen wegen en trottoirs worden aangelegd, maar uiteraard mogen ook straatverlichting, verkeerslichten, bushalte, fietsenstalling, bomen en ander groen niet ontbreken in een natuurgetrouwe stad. Soms zal iets niet blijken te passen en soms houd je juist ruimte over. Er zijn bovendien nog een aantal modelhuisjes over, die ook een plaatsje op de baan verdienen. Wij houden jullie op de hoogte van de vorderingen.