Zomervakantie 2006  1/4
Een 30-daagse rondreis door Zweden (met toegift in Noord-Brabant),
een reis van a. 3350 km, totaal hebben we 4029 km afgelegd.
 
Dag 1
24-06-2006
 
Van Voorburg naar camping Wienberg te Stuhr (D) http://www.camping-wienberg.de
een afstand van ca. 385 km

 
Dag 2
25-06-2006
 
Van Stuhr via Storebæltbron (de brug over de Grote Belt tussen Nyborg en Halsskov)
naar camping Absalon te København (DK) http://www.camping-absalon.dk/nl
een afstand van ca. 580 km

 
Dag 3
26-06-2006
 
København (Kopenhagen), de hoofdstad en de grootste stad van Denemarken, is een echte metropool. De geschiedenis gaat terug tot het jaar 1000, het oudste gebouw stamt uit 1420 (Universitetets Konsistoriehus). Zoals zoveel oude steden is Kopenhagen diverse malen door brand getroffen, zodat de oude kern in de loop der tijd verdwenen is. Ook richtte het bombardement door de Engelsen in 1807 tijdens de Napoleonistische oorlogen zeer veel schade aan. Binnen de voormalige stadswallen, nu aangeduid door de halfcirkelvormig aangelegde meren rondom het centrum, zijn echter nog tal van architectonische en historische bijzonderheden overgebleven. København is een vriendelijke stad, die door haar compacte afmetingen gemakkelijk te voet bekeken kan worden. Je kunt fraaie wandelingen door de stad maken die langs winkels, paleizen, musea, pleinen en havens voeren. Vanaf het stadhuis tot het Kongens Nytorv voert de 'Strøget', een sfeervolle winkelstraat met tal van bijzondere winkels waar je typische Deense zaken kunt aanschaffen: glas, porselein, horloges, mode, speelgoed, audioapparatuur, meubels en andere design artikelen, onder andere in het warenhuis Illum. Aan het Kongens Nytorv staat het luxe warenhuis Magasinet.
Bron: ANWB Gouden serie reisgids Denemarken (©1999 ANWB, vierde, geheel herziene druk, ISBN 90-18-00872-9).

Wij hebben de stadswandeling uit de ANWB Actief & Anders reisgids Denemarken gemaakt
(©1999 ANWB, tweede druk, ISBN 90-18-00873-7).
Onderweg heerlijk geluncht in Café Norden aan de 'Strøget', en uiteraard genoten van een Deens ijsje.

 
Dag 4
27-06-2006
 
Van København via Øresundsbron (de tunnel en brug over de Sont tussen København en Malmö)
naar camping Åby te Göteborg (S) http://www.kronocamping.nu/camping.htm
een afstand van ca. 320 km

 
Dag 5
28-06-2006
 
Hoewel Göteborg (Gotenburg) een aantal grote industrieën bezit, is het in de eerste plaats de scheepvaart die de stad haar karakter geeft. De enorme, hypermoderne havens maken Göteborg tot de grootste havenstad van Zweden. De stad is bijzonder gunstig gelegen aan de Zweedse westkust, daar waar de Götaälv uitstroomt in het Kattegat. Deze 'poort van Zweden' (de enige grote haven van Zweden die praktisch het gehele jaar ijsvrij is) heeft scheepvaartverbindingen met Amerika, West-Europa, Afrika, Australië en het Verre en Nabije Oosten. De omvang van de haven, waar een groot deel van Zweden sim- en export wordt verwerkt, en de rijke geschakeerdheid van de industrie hebben geleid tot een grote rivaliteit met Stockholm, dat weliswaar hoofdstad is, maar in economisch opzicht voor deze tweede stad van het land moet onderdoen. De ontwikkeling van de industrie neemt nog steeds toe: fabrieken van machinerieën, kogellagers, textiel, levensmiddelen en talloze andere. Tot de bekendste behoren wel de Volvo fabrieken.
Sedert oeroude tijden hadden vissers en zeelieden hun verblijfplaats aan de monding van de Götaälv. Nadat koning Gustav II Adolf hun in 1621 stadrechten had verleend, werd Göteborg opgebouwd door Hollandse en Duitse kolonisten. Huizen en kerken verrezen, havens werden aangelegd en de Hollanders konden het niet laten kanalen en grachten te graven. Dat Göteborg pas in 1621 werd gesticht vindt zijn oorzaak in de tegenwerking van de Denen, die de machtsuitbreiding van deze havenplaats vreesden. Sporen van de versterkte vesting die Göteborg vroeger was, zijn terug te vinden in de drie forten die de stad bezit. Voornamelijk door de handel met het Oosten, India en Azië braken in de 18e eeuw voorspoedige tijden aan.
De oude, sfeervolle stad wordt omsloten door de 17e-eeuwse stadgracht, de Vallgraven. Deze gracht wordt aan de buitenzijde omringd door de Kungsparken en het park van de Trädgårdföreningen. Daaromheen liggen de nieuwe wijken en de vele parken die de stad rijk is. Je kunt beginnen met een korte oriënteringswandeling door de belangrijkste winkelstraten naar de aardigste hoekjes en mooiste pleinen van de stad en enkele bezienswaardigheden.
Bron: ANWB Gouden serie reisgids Zweden (©1999 ANWB, eerste druk, ISBN 90-18-00997-0).

Wij hebben de stadswandeling uit de ANWB Actief & Anders reisgids Zweden gemaakt
(©1998 ANWB, eerste druk, ISBN 90-18-00776-5).
Onderweg heerlijk geluncht in het grote overdekte winkelcentrum Nordstan en uiteraard genoten van ons eerste Zweedse ijsje.
Er zouden er deze vakantie nog vele volgen!

 
  26-06-2006   28-06-2006
  Kopenhagen   Göteborg

 
Dag 6
29-06-2006
 
Van Göteborg naar Johannesvik camping te Kungshamn (S) http://www.johannesvik.nu
een afstand van ca. 145 km

 
Dag 7 - 10
30-06-2006 t/m 03-07-2006
 
Het noordelijke deel van de Zweedse westkust, ook wel de Zweedse zonnekust genoemd, bestaat uit het landskap Bohuslän en de omgeving van Göteborg. Deze kust stekt zich uit langs Kattegat en Skagerak tot de Noorse grens. Het aantal zonne-uren is hier het hoogst van heel Zweden. Het is dus geen wonder dat dit gebied door vele toeristen graag wordt bezocht. Net als elders in het land vind je ook hier ruimte en fraaie natuur te over.
In Bohuslän wordt de kustlijn grillig onderbroken door kreken en inhammen, baaien en fjorden, eilanden en eilandjes, dit alles gevormd door harde, door het water gladgeslepen rotsen met daartussenin talrijke, kleine zandige baaitjes.
Ter hoogte van Uddevalla wordt de Zweedse Westkust gevormd door een aantal schiereilanden met een zeer grillig verlopende kustlijn. Een aantal van de bekendste vissersplaatsjes ligt in dit gebied. Op een rotseilandje voor het uiterste puntje van het schiereiland Sotenäs ligt het schilderachtige vissersplaatsje Smögen, het bekendste en drukst bezochte in de reeks. Karakteristiek en bijzonder fotogeniek is het haventje met de oude houten vissershutten. Elke avond vindt op de pier de vis- en garnalenveiling plaats en omstreeks half juni wordt er een grote 'Visdag' gehouden. Gelegenheid tot ontspanning is ruimschoots aanwezig.
Smögen heeft door de bouw van een brug een directe oeververbinding met Kungshamn, dat nu één geheel vormt met Gravarne. Kungshamn-Gravarne is een modern uitgeruste vissershaven. Het is echter nog altijd een uniek gezicht de garnalenboten elke avond te zien terugkeren. De kaden en straten zijn dan gezellig druk.
Oostelijk van Kungshamn ligt het eiland Malmön met de kleine vissers- en badplaats van diezelfde naam. Bezienswaardig is er de grafheuvel (1,5 km ten oosten van het plaatsje) met zeven steenblokken uit circa 2000 v.Chr. Bovallstrand, nog iets noordelijker, is ook een aardig vissersdorp en badplaatsje. Een bezienswaardigheid is het verlaten middeleeuwse Svennebykerkje met plafondschilderingen uit 1741. Het ligt 7 km ten noorden van Bovallstrand.
Op het uiterste puntje van het schiereiland Stångenäs ligt Lysekil. Als vissersplaats en toeristenoord behoort het tot de grootste in de reeks van het scherengebied van Bohuslän. Aan drie zijden wordt het plaatsje door water omgeven: aan de west- en noordzijde door het Skagerak en aan de zuidzijde door de Gullmarsfjord. Aan deze laatste zijde ligt de oude stad met de haven, waarboven de grote kerk met zijn hoge torenspits uitrijst. Bij de kerk liggen twee grafheuvels uit de bronstijd. Aan de Gamla Strandgatan staan huizen uit de 18e en 19e eeuw. Aan de westzijde wordt het plaatsje nog enigszins tegen de westenwinden afgeschermd door de granietrotsen van de kaap Stångehuvud, een natuurreservaat. Door de aanwezigheid van zowel zandstrandjes als fraaie rotskusten – grote delen zijn beschermd gebied – en de talrijke mogelijkheden tot sport en ontspanning, wordt Lysekil gedurende het seizoen druk bezocht door badgasten.
Bij de kleine baai Pinevik bevindt zich het Vikarvets Museet, een klein openluchtmuseum met archeologische vondsten, een oud vissershuis, een stal, een botenhuis en 18e-eeuwse boten. Havets Hus, niet ver bij het museum vandaan, is een aquarium dat een boeiende blik biedt op het mariene leven in het Skagerak.
Even ten Noorden van Lysekil ligt Brastad, waar in de omgeving interessante rotstekeningen zijn te bezichtigen. De bekendste is de 1,5 m hoge mansfiguur met opgeheven bijl, bijgenaamd 'de schoenmaker'.
Aan de overzijde van Gullmarsfjord ligt op het eiland Skaftölandet het kleine vissers- en badplaatsje Fiskebäckskil (veerverbinding). Met zijn kronkelende straatjes en zijn lage, houten huisjes is het schilderachtiger dan Lysekil. Als bron van inkomsten is de visserij sinds de komst van de toeristen naar de tweede plaats verdrongen. De boten – ook te huur – vervoeren nu de sportvissers. Er zijn zandstrandjes tussen fraaie rotspartijen. De houten kerk stamt uit 1772. De oude kerk van Bokenäs (gelegen ten noordoosten van Fiskebäckskil) is 12e-eeuws en een van de oudste van Bohuslän. Zij is gebouwd in de Romaanse stijl. De grafheuvel bij het dorp dateert van 2000 v.Chr.
Bron: ANWB Gouden serie reisgids Zweden (©1999 ANWB).

Wij zijn twee dagen met de fiets vanuit de camping naar Kungshamn en Smögen geweest - af en toe een beetje stijl, maar het was écht de moeite waard - en tussendoor nog een dag met de auto naar Bovallstrand, voor een mooie wandeling en daarna naar Smögen om brood met verse garnaaltjes en kreeftjes te kopen.
Wij zijn ook een dagje met de auto naar Lysekil geweest waar wij een stadswandeling hebben gemaakt door o.a. de schitterende Gamla Strandgatan en een broodje garnaal hebben gegeten aan de haven. Vervolgens met het autoveer heen en weer naar het schilderachtige Fiskebäckskil, waar ze gelukkig ook ijs verkochten.
 
Van 29 juni t/m 3 juli hebben wij op deze schitterende "Johannesvik camping" in Kungshamn gestaan.
         
    30-06-2006
Kungshamn
   
         
    30-06-2006
Smögen
   
         
  01-07-2006
Lysekil
  01-07-2006
Fiskebäckskil
         
    03-07-2006
Hunnebostrand