Aspergeschotel met ham en ei
(2 personen)
 
Benodigdheden:
  • 750 gram asperges
  • 150 gram beenham (normale plakjes)
  • 125 gram roomboter
  • 3 eieren
  • 3 takjes peterselie
  • peper
  • ½ theelepel suiker
  • zout
  • 'n klontje boter
  • een fles Pino blanc
Bereiden:
  • Leg de asperges voor het schillen 30 minuten in een bak koud water.
  • In een wijde of asperge pan ruim water met suiker en zout aan de kook brengen (met een klontje boter).
  • Kook de eieren ± 8 minuten en laat ze afkoelen.
  • Snijd de ham en de eieren in kleine stukjes en schep dit door elkaar.
  • Knip de peterselie fijn en meng deze met het ham ei mengsel.
  • Spoel de asperges goed af en schil ze met een dunschiller, van iets onder het kopje naar de voet.
  • Breek de voet af (de stengel breekt spontaan af op het punt waar de stengel houtig begint te worden).
  • Asperges in bosjes van 4 à 5 stuks met de kopjes naar één kant leggen en met bindgaren aan onder- en bovenkant bij elkaar binden.
  • Asperges in het kokende water leggen en deze in ± 20 minuten gaar koken (deksel schuin op de pan).
  • Prik met een vork in het onderste deel van de asperges om te voelen of ze gaar zijn.
  • In een steelpan de roomboter smelten, zout en peper naar smaak toevoegen.
  • De asperges op een warme schaal rangschikken.
  • Het ei-ham-peterselie mengsel over de asperges verdelen.
  • Boter in een schaaltje schenken en apart opdienen.

Tip! Eventueel de asperges eerder koken en later samen met het ham ei peterselie mengsel
        2x4 minuten in de magnetron verwarmen.