Witte koolschotel
(2 personen)
 
Benodigdheden:
  • 500 gram aardappelen
  • 450 gram witte kool (± 700 gram vuil)
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 à 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • geraspte oude kaas
  • 1½ theelepel kerriepoeder mild
  • ½ theelepel worcestershire saus
  • tabascosaus
  • olie
  • 2 eetlepels melk
  • peper
  • zout
  • boter om in te vetten
  • hoge ovenschaal 1 à 1½ liter
Bereiden:
  • Snipper de uien pers de knoflook erboven uit.
  • Maak de kool schoon en snijd deze in dunne reepjes.
  • Fruit de uien met de uitgeperste knoflook en de kerrie in de olie glazig.
  • Schep de kool met wat zout door het ui mengsel, voeg twee eetlepels water toe, sluit de pan en smoor de groenten in ± 25 minuten beetgaar.
  • Schil de aardappelen en kook ze met wat zout in 15 tot 20 minuten gaar.
  • Vet de ovenschaal in met wat boter.
  • Bak het gehakt in wat olie al prakkend rul en droog.
  • Doe er zout, peper, worcestershire saus en 'n paar druppels tabascosaus bij.
  • Stamp de gare aardappelen fijn en roer er met de melk, peper en zout een luchtige niet al te stijve puree van.
  • Leg de gesmoorde kool (met eventueel het beetje overgebleven vocht) in de ovenschaal, verdeel het gehakt er over en bedek het geheel met de puree.
  • Strijk de bovenkant glad en strooi de kaas er over heen.
Soort oven Voorverwarmen Bakken Plaats
Gasoven niet 40 à 50 minuten op stand 5 (220º) midden
Elektrische oven niet 40 à 50 minuten op stand 7 (220º) midden
Hete lucht oven niet 40 à 50 minuten op 200º midden