Kippenragout met champignons
(8 bakjes)
 
Benodigdheden:
  • 8 ragoutbakjes
  • 500 gram kipfilet of kippendijen zonder botjes
  • 250 gram champignons
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bouillonblokjes voor kip
  • 1 kruidenbuiltje voor kip
  • 1 liter water
  • 125 gram tarwe bloem
  • 125 gram (room) boter ongezouten
  • kerriepoeder mild
  • worcestershire saus
  • maggi hotaroma
  • peper
  • zout
  • olie
Bereiden:
  • Het kippenvlees in water met de bouillonblokjes en het kruidenbuiltje gaar koken.
  • Schep met een schuimspaan het bovendrijvende schuim eraf.
  • De bouillon zeven en het vlees laten afkoelen.
  • De ui snipperen en de knoflook ontvellen.
  • De ui en de uitgeperste knoflook zachtjes gaar bakken.
  • Snijd de champignons in plakjes (handig met de eiersnijder).
  • Bak de champignonplakjes tot ze beginnen te kleuren, giet het vocht af.
  • Van de boter, bloem en 1 liter bouillon als volgt een roux maken:
    • Laat de boter smelten en voeg al roerende de bloem toe.
    • Laat de roux, onder af en toe roeren (met een garde), 2 3 minuten op een laag vuurtje pruttelen.
    • Giet er dan al roerende een scheut ( 1/3 van de totale hoeveelheid) lauwe vloeistof bij.
    • Blijf roeren, op een matig hoog vuur, tot het mengsel kookt en glad gebonden is.
    • Giet er, zodra het mengsel glad is, beetje voor beetje de rest van de vloeistof bij.
    • Laat de roux daarna nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Het kippenvlees klein snijden, de kip, de uien en de champignons bij de roux doen en op smaak brengen met kerriepoeder, worcestershire saus, hotaroma, peper en zout.
  • Laat het geheel nog 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • De ragoutbakjes opwarmen in de oven en vervolgens per persoon op een bord plaatsen en vullen met de ragout.